Η αλήθεια για το Η.Τ.

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο; Μπορεί να αντικαταστήσει το συμβατικό κάπνισμα και κατά πόσο αποτελεί “θεραπεία”; Ποιες αλήθειες και ποια ψέματα περιβάλλουν τη χρήση του, όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία… παθητικών και μη ατμιστών (Pics)

 

Σοφία Κατσαρέλη

Νοέμβριος 05 2014 07:46

 

Η μελιτζάνα, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση, εμπεριέχει νικοτίνη. Κι είναι ένα από τα λαχανικά που καταναλώνουμε καθημερινά κι εμπεριέχουν νικοτίνη. Με πρώτο δεδομένο, ότι οι άνθρωποι καπνίζουν για την νικοτίνη, αυτό την κάνει εκ προοιμίου ένοχη ή έστω ύποπτη, για εθισμό; Η σκέψη αυτή θυμίζει – έστω και με μία δόση υπερβολής και χιούμορ – το λογικό ατόπημα “ο αστυνομικός είναι όργανο… το μπουζούκι είναι όργανο… άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι”…

 

Δεδομένο Νο2, οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από τις τοξικές ουσίες του συμβατικού τσιγάρου, τις οποίες οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν, πως δεν περιέχουν τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

 

Δεδομένο Νο3, εκ των πραγμάτων, λόγω του νεαρού της ηλικίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες για τις επιδράσεις του στην υγεία.

Έλληνες επιστήμονες δεν βαφτίζουν “άγιο” το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αναλύουν όμως τις επιπτώσεις του στον οργανισμό, με τα υπάρχοντα δεδομένα και υποστηρίζουν, ότι ο συμβατικός καπνιστής έχει δικαίωμα σε μία εναλλακτική λύση ελάττωσής του, με κάτι πολύ λιγότερο βλαβερό, ζητώντας ενημέρωση για το κοινό και υποστηρίζοντας την έρευνα για την ανάπτυξη ποιοτικών υγρών αναπλήρωσης.

 

“Δεν είναι θεραπεία, δεν είναι φαρμακευτικό προϊόν”

 

Η υπόθεση τσιγάρο αφορά τη δημόσια υγεία. Για κάποιους είναι εμπορική απειλή. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία τεχνολογική ανακάλυψη, ένα καταναλωτικό προϊόν, που έχει αλλάξει τη ζωή μας. Δεν έχει καπνό, δεν είναι φαρμακευτικό προϊόν, δεν είναι θεραπεία, δεν έχει τα συστατικά του συμβατικού τσιγάρου. Παρουσιάζεται όμως ως καπνικό προϊόν, με τη διάθεση και εμπορία του να είναι ”ελεύθερες”,  η κυκλοφορία του βρίσκει αναχώματα, καθώς αγγίζει δύο πανίσχυρες βιομηχανίες, αυτή του καπνού κι εκείνη της απεξάρτησης από τον καπνό.

Όμως, έρχεται να αντικαταστήσει τον καπνό. Η αλήθεια είναι ότι το καλύτερο είναι να μην καπνίζουμε, να μην ατμίζουμε. Όμως όταν αντικαθιστά το τσιγάρο, μειώνει κατά πολύ τη ζημιά στην καρδιά και τους πνεύμονες. Δεν υπάρχει καμία μελέτη, που να αποδεικνύει πως το άτμισμα βλάπτει τους παθητικούς καπνιστές. Όταν κάθε χρόνο, έχουμε 5.000.000 θανάτους από τσιγάρο, ποιος έχει το δικαίωμα, να βάζει εμπόδια στην προώθηση ενός προϊόντος που είναι τώρα στην ακμή του;

“Διερευνώντας τις αλήθειες”

Για την αλλαγή του στερεοτύπου και την ανάγκη ύπαρξης απάντησης στις απορίες σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μέσω της έρευνας έκανε λόγο ο Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Παπαπετρόπουλος. Δίνοντας τον τίτλο “Διερευνώντας τις αλήθειες” στην ομιλία του, ο κ. Παπαπετρόπουλος αναφέρθηκε στις έρευνες που πραγματοποιούνται σε πραγματικό μοντέλο, με την εισπνοή μόνο ατμού, την εισπνοή τσιγάρου και την εισπνοή ατμού ηλεκτρονικού τσιγάρου με σημείο αναφορά τη φλεγμονή/βλάβη/επίδραση στους πνεύμονες.

Στις τρεις ημέρες, το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί πράγματι μεγαλύτερη βλάβη στο αναπνευστικό. Στις τρεις εβδομάδες όμως, σχεδόν εξαφανίζονται, τη στιγμή που του συμβατικού αυξάνονται δραματικά. Σημαντικό είναι προφανώς, το με τι συγκρίνουμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αν το συγκρίνουμε με τον αέρα που έχει στον Όλυμπο, προφανώς έχει μεγαλύτερη επίδραση στο αναπνευστικό”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μένουν ακόμα πολλά θέματα να απαντηθούν ερευνητικά, όπως το τι κάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην καρδιά, τα νεφρά και πώς επιδρά σε όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και μη. “Γίνονται προσπάθειες να απαντηθούν τα ερωτήματα, αλλά ακόμα υπάρχει δρόμος”.

 

Αλήθειες, ψέματα και επιστημονική γελοιοποίηση

 

Ο καρδιολόγος, ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, παρέθεσε τα δραματικά στοιχεία από τη χρήση του συμβατικού τσιγάρου.

Σχεδόν 700.000 θάνατοι τον χρόνο στην Ευρώπη, 480.000 στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ, 1 δισ. τον 21ο αιώνα μόνο από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα. Περισσότεροι από το 80% όσων επιχειρούν να το κόψουν, με τα υπάρχοντα μέσα, αποτυγχάνουν. “Τι να γίνει με αυτούς; Βασική αρχή είναι, ότι τα προϊόντα ελάττωσης με αντικατάσταση του καπνίσματος είναι λιγότερο βλαβερή συνήθεια, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί έναν συμβιβασμό, αφού και αυτά ενέχουν κινδύνους”, σημείωσε, λέγοντας “ναι” στο δικαίωμα του καπνιστή να επιλέξει το κατάλληλο γι’αυτόν μέσο, αλλά και στο δικαίωμα των νομοθετών, της Πολιτείας και των ΜΜΕ για ενημέρωση.

Ο κ. Φαρσαλινός μίλησε για ανακρίβειες – μισές αλήθειες, άρα ψέματα γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτές είναι οι φήμες που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας περί έκρηξης ηλεκτρονικού τσιγάρου, με αποτέλεσμα τον υποτιθέμενο τραυματισμό του ατμιστή, το υγρό που συσσωρεύεται στον πνεύμονα και η επιστημονική γελοιοποίηση περί εισπνοής γλυκερίνης, που προκαλεί λιποειδή πνευμονία. “Ένας 34χρονος καπνιστής, για 16 χρόνια, που κάπνιζε 30 τσιγάρα ημερησίως, πριν 16 μήνες αποφάσισε να διακόψει το κάπνισμα. Ακούγοντας ένα ρεπορτάζ για τις βλαπτικές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ξανα-άρχισε το κάπνισμα”, είπε.

Αλήθειες: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμπεριέχει τοξικές ουσίες περισσότερο από 1.000 φορές μικρότερες από το συμβατικό τσιγάρο. Οι νιτροζαμίνες, το βασικό συστατικό του τσιγάρου, υπάρχει στις τσίχλες νικοτίνης σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Ακόμη, τα βαρέα μέταλλα που εντοπίστηκαν (μόλυβδος, χρώμιο, νικέλιο, χαλκός) στα υγρά αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σε ποσότητες πολύ μικρότερες από τα φαρμακευτικά εισπνεόμενα σκευάσματα.

Συμπεράσματα: “Μένουν ακόμα πολλά να δούμε. Όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαπτικό από το συμβατικό. Δεν απαιτούνται καν μακροχρόνιες έρευνες. Φτάνουν οι υπάρχουσες και οι γνώσεις που ήδη έχουμε”, πρόσθεσε, αποδίδοντας την αντίδραση γύρω από την προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη φαρμακευτική κοινότητα, που ενοχλείται από το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φαρμακευτικό προϊόν, αλλά δημιουργήθηκε από έναν Κινέζο φαρμακοποιό στο εργαστήριό του και στον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος διακοπής του καπνίσματος, άρα να υπάρξουν απώλειες για τις βιομηχανίες καπνού.

 

Οι τοξικές ουσίες του συμβατικού δεν υπάρχουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στη μελέτη 1.000 δειγμάτων για την ανάλυση των ουσιών – διαλυμάτων αναπλήρωσης. Κατόπιν ταξινόμησης αυτών των ουσιών, προκύπτει ότι όλα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο ατμιστή και για το περιβάλλον. Ανάλυση επίσης αρκετών ουσιών που προέκυψαν από την καύση του συμβατικού τσιγάρου έδειξαν, ότι οι νιτροζαμίνες υπάρχουν σε μηδαμινά επίπεδα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ πολυκυκλικά, αρωματικά και άλλα επικίνδυνα συστατικά του καπνού, δεν υπάρχουν καθόλου στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Από τη  μεριά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Χηεμίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Πουλάς, αναφέρθηκε στην πρόκληση του ακαδημαϊκού χώρου της Ελλάδας, να καταθέσει προτάσεις και ιδέες για χρηματοδότηση. Η συνεργασία του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με την εταιρεία, μετρά ήδη ενάμιση χρόνο και έχει στόχο την αναζήτηση και ανάπτυξη υγρών υψηλής ποιότητας, την πιστοποίηση της διαδικασίας, τον έλεγχο των συστατικών, τη συνεργασία με άλλα εργαστήρια και την εξαγωγή στο εξωτερικό όσων από αυτά τα υγρά πιστοποιηθούν.

 

Δεκάδες επιστήμονες από όλον τον κόσμο κάνουν έκκληση στον ΠΟΥ να μην χαθεί μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες

 

Πάνω από 50 κορυφαίοι επιστήμονες από 15 διαφορετικές χώρες, έκαναν έκκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να επανεξετάσει την πρόθεσή του να ταξινομήσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην ίδια κατηγορία με τα συμβατικά προϊόντα καπνού, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει να χαθεί μια σημαντική ευκαιρία να μειωθεί δραματικά το κάπνισμα, οι ασθένειες και οι θάνατοι που συνδέονται με αυτό. 

 

“Αν ο ΠΟΥ συνεχίσει με τις ίδιες προθέσεις και αφανίσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, θα καταφέρει όχι μόνο να εξαφανίσει μια από τις μεγαλύτερες, για τη δημόσια υγεία, καινοτομίες των 3 τελευταίων δεκαετιών, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να σώσει εκατομμύρια ζωές, αλλά ουσιαστικά θα καταργήσει και την υποχρέωσή του, βάση του καταστατικού, να προασπίζει το δικαίωμα των καταναλωτών να αναλάβουν προσωπικά τον έλεγχο  της υγείας τους, κάτι που έχουν ήδη κάνει εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου”, είπε ο δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ένας από τους επιστήμονες που προσυπογράφουν την προσφυγή στον ΠΟΥ, ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

 

πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση